Du kan se og administrere tillatelsesgrupper for brukere under Innstillinger > Brukere > Tillatelsesgrupper. Åpne Innstillinger ved å velge avdelingsnavnet øverst til Venstre.
Innstillingene for tillatelsesgrupper styrer sikkerheten og tilgangs- og tillatelsesnivåene brukerne har for funksjoner i Provet. Tilgang kan være tillatt, begrenset eller avslått. Du kan for eksempel gi brukere tilgang til bestemte informasjonsfaner eller felt i elementinnstillingene. Dermed kan de for eksempel få Les- og/eller Skriv-tilgang til kommentarfelt for et element, men ikke tilgang til prisfeltene. På samme måte kan du gi brukere tilgang til bestemte økonomiske rapporter i stedet for alle rapportene.
Hvis flere avdelinger er i bruk, kan du tildele ulike tillatelser til brukere for ulike avdelinger. Se hvordan du tilordner tillatelsesgrupper til brukere.
Se og rediger eksisterende tillatelsesgrupper
Provet har fire standardtillatelsesgrupper:
Administrator: Har tilgang til alle funksjoner og fulle tillatelser til å redigere.
Leder: Har de samme tillatelsene som administratoren, men kan ikke administrere andre brukerkontoer.
Rapporter: Har tilgang til alt unntatt Innstillinger.
Brukere: Har tilgang til alt unntatt Innstillinger og Rapporter.
Du kan bruke disse brukergruppene med standardtillatelsene eller tilpasse tillatelsene etter behov. Merk at tillatelsesgruppen «Administrator» ikke kan redigeres, siden denne brukergruppen må ha tilgang til alle funksjoner og innstillinger.
Hvis du vil redigere tillatelsene for en tillatelsesgruppe, velger du knappen med tre prikker på raden for gruppen og deretter Tillatelsesinnstillinger. Angi tillatelsene i dialogboksen:
Les: Brukeren kan se funksjonen.
Skriv: Brukeren kan redigere funksjonen.
Opprett en ny tillatelsesgruppe
Du kan opprette en ny gruppe eller kopiere en eksisterende gruppe for å legge til en tillatelsesgruppe.
Velg knappen + Ny gruppe for å opprette en ny tillatelsesgruppe.
Hvis du vil kopiere en eksisterende tillatelsesgruppe, velger du knappen med tre prikker på slutten av grupperaden og deretter Duplisere.
Gi tillatelsesgruppen et navn, og velg Lagre. Den nye gruppen legges til i gruppelisten.
Velg knappen med tre prikker på slutten av grupperaden, velg Tillatelsesinnstillinger, og angi tillatelsene i dialogboksen.
Velg Lagre.
Endre en brukers tillatelsesgruppe lokalt (avdelingsnivå)
Hvis funksjonen er aktivert, kan brukere med riktig tillatelse endre en brukers tillatelsesgruppe for sin egen avdeling under Planlegging > Ansatte > Klinikkansatte.
Dette gjør det mulig å endre roller, for eksempel når noen skal vikariere for en fraværende kollega eller ansvarsområder skal justeres. I organisasjoner der brukerkontoer og standardtillatelser administreres sentralt, kan lokale ledere gi ekstra tillatelser uten å endre brukerens standardgruppe eller globale tillatelsesgruppe.
Bare tillatelsesgrupper som er godkjent sentralt, kan velges. Tilgjengelighet kan konfigureres separat for faste brukere og vikarbrukere. Hvis du vil vite mer om hvordan du identifiserer og tilordner vikarer, kan du se Vikaradministrasjon.
Oversikten for klinikkansatte viser brukere som har tilgang til den valgte avdelingen. Virtuelle brukere, administratorer og brukere som tilhører tillatelsesgrupper som er skjult fra oversikten, vises ikke.
Endre en tillatelsesgruppe fra oversikten for klinikkansatte
Gå til Planlegging > Ansatte > Klinikkansatte.
Velg handlingsknappen (tre prikker) ved siden av brukeren du vil endre tillatelsesgruppe for, og velg Endre tillatelsesgruppe.
Velg en ny tillatelsesgruppe fra nedtrekkslisten Tillatelsesgruppe. De tilgjengelige alternativene styres sentralt. Se Definer hvilke tillatelsesgrupper som kan tilordnes lokalt for mer informasjon.
Velg Lagre endringer.
Endringen gjelder bare for den nåværende avdelingen og påvirker ikke tillatelser for andre avdelinger eller brukerens standardtillatelsesgruppe.
Krav for lokale endringer av tillatelser
For at en avdelingsleder skal kunne endre en brukers tillatelsesgruppe lokalt, må brukeren være riktig konfigurert.
Gå til Innstillinger > Brukere.
Finn brukeren, og velg pennknappen på slutten av raden for å åpne dialogboksen Rediger bruker.
Kontroller under Aktive avdelinger at:
den aktuelle avdelingen er valgt, eller
Alle er valgt.
Kontroller under Tillatelser for avdeling at en tillatelsesgruppe er valgt for avdelingen.
Velg Lagre.
En avdelingsleder kan ikke endre standardtillatelsesgruppen. Hvis en bruker arbeider ved flere avdelinger, kan en lokal leder bare endre tillatelsesgruppen for sin egen avdeling.
Gi tilgang til oversikten for klinikkansatte
For å åpne oversikten for klinikkansatte og administrere lokale endringer av tillatelser må den aktuelle tillatelsen være aktivert i brukerens tillatelsesgruppe.
Velg avdelingsnavnet øverst til Venstre, og gå deretter til Innstillinger > Brukere > Tillatelsesgrupper.
Velg knappen med tre prikker ved siden av den aktuelle tillatelsesgruppen.
Velg Tillatelsesinnstillinger.
Finn tillatelsen Administrer tillatelsesgrupper lokalt.
Angi tillatelsesnivå:
Les – Brukere kan se oversikten for klinikkansatte og se listen over ansatte.
Skriv – Brukere kan se oversikten for klinikkansatte og endre tillatelsesgrupper lokalt. Gi Skriv-tilgang bare til brukere som har tillatelse til å endre tillatelsesgrupper.
Velg Lagre.
Definer hvilke tillatelsesgrupper som kan tilordnes lokalt
Avdelingsledere kan bare tilordne tillatelsesgrupper som er konfigurert som tilgjengelige lokalt.
Slik konfigurerer du dette:
Velg avdelingsnavnet øverst til Venstre, og gå deretter til Innstillinger > Brukere > Tillatelsesgrupper.
Finn en tillatelsesgruppe, og velg knappen med tre prikker på slutten av raden.
Velg Rediger fra nedtrekkslisten. Dialogboksen Rediger tillatelsesgruppe åpnes.
Velg følgende i dialogboksen under Lokale innstillinger for oversiktene for klinikkansatte og vikarer:
Lokalt tilgjengelig for vikarbrukere for å tillate tilordning til vikarer (hvis aktuelt).
Lokalt tilgjengelig for faste brukere for å la avdelingsledere tilordne denne gruppen til fast ansatte.
(Valgfritt) Velg Skjul alle brukere fra oversikten for klinikkansatte for å hindre at brukere i denne tillatelsesgruppen vises i listen Klinikkansatte.
Velg Lagre.
Bare tillatelsesgrupper som er merket som tilgjengelige lokalt, vises i nedtrekkslisten Endre tillatelsesgruppe i oversikten for Klinikkansatte.
SQP-status og tillatelser for reiterasjon (Storbritannia)
Denne delen gjelder bare klinikker i Storbritannia og styres av et funksjonsflagg.
Når SQP-funksjonen er aktivert, må to vilkår være oppfylt for at brukere som ikke er veterinærer, skal kunne opprette en reiterasjon av legemidler: Brukeren må ha tillatelse til å opprette reiterasjoner, og brukeren må være merket som SQP (Suitably Qualified Person) i brukerprofilen.
Tillatelsen kontrolleres først. Hvis brukeren ikke har tillatelse til reiterasjon, har SQP-status ingen effekt.
Denne valideringen i to trinn betyr at det etter 10. juni 2026 ikke er tilstrekkelig å tildele tillatelse til reiterasjon alene til brukere som ikke er veterinærer. Du må også merke de aktuelle brukerne som SQP i brukerprofilen. Se Bruk reiterasjoner for legemidler, fôr og utstyr for en fullstendig beskrivelse av hvordan reiterasjoner fungerer, og en liste over forberedelsestrinn.
Forbered deg på SQP-endringen (Storbritannia)
Fullfør disse trinnene før 10. juni 2026:
Gå gjennom elementlisten, og klassifiser alle legemidler. Prioriter klassifiseringene som SQP-brukere har tillatelse til å opprette reiterasjoner for: POM-VPS, NFA-VPS, AVM-GSL og OTC.
Aktiver feltet SQPs (Suitably Qualified Persons UK) i profilen til hver aktuell bruker som ikke er veterinær. Se Opprett og administrer brukerkontoer.
Kontroller at de aktuelle brukerne har tillatelsen Opprett påfylling utenfor konsultasjon (Skriv) i tillatelsesgruppen sin. Endre eksisterende tillatelsesgrupper eller opprett nye etter behov. Se Opprett en ny tillatelsesgruppe.
