Viktigt
Kommande ändring för UK-kliniker — åtgärd krävs: Fältet för ny SQP (Suitably Qualified Person) blir tillgängligt från och med 13 maj 2026. Klinikerna har fram till den 10 juni 2026 på sig att justera sina användar- och läkemedelsklassificeringar. Efter den 10 juni måste icke-veterinäranvändare markeras som SQP och läkemedel klassificeras som POM-VPS, NFA-VPS, AVM-GSL eller OTC för att icke-veterinärer ska kunna fortsätta att skapa Påfyllning (utöver att ha behörighet för påfyllning). Se SQP-status och påfyllningsbehörigheter (UK) för vad du behöver göra.
Du kan visa och hantera behörighetsgrupper för användare i Inställningar > Användare > Behörighetsgrupper. Öppna Inställningar genom att välja enhetens namn i det övre vänstra hörnet.
Inställningar för behörighetsgrupper för användare styr den säkerhet, åtkomst och de behörighetsnivåer som användarna har för Provet-funktioner. Åtkomst kan beviljas, begränsas eller nekas. Till exempel kan du ge användare åtkomst till specifika informationsflikar eller fält i artikelformuläret, så att de får tillgång till t.ex. beskrivningsfält för en artikel på en Läs- och/eller Skriv-nivå, men neka åtkomst till fält för prisinformation. På samma sätt kan du ge användare åtkomst till specifika finansiella rapporter i stället för till alla rapporter.
Om flera enheter används kan du ange olika behörigheter för olika enheter för användarna. Se hur du tilldelar behörighetsgrupper till användare.
Visa och redigera befintliga behörighetsgrupper
Det finns fyra standardbehörighetsgrupper i Provet:
Administrator: Har åtkomst till alla funktioner och fullständiga behörigheter för att redigera.
Manager: Samma som administrator, förutom att den inte kan hantera andra användarkonton.
Rapporter: Kan komma åt allt utom Inställningar.
Användare: Kan komma åt allt utom Inställningar och Rapporter.
Du kan använda dessa användargrupper med standardbehörigheterna eller ändra behörigheterna efter dina behov. Observera att 'Administrator'-behörighetsgruppen inte kan redigeras eftersom den här användargruppen måste ha åtkomst till alla funktioner och inställningar.
Så här redigerar du behörigheterna för en behörighetsgrupp: välj knappen med tre punkter på raden för behörighetsgruppen och välj Behörighetsinställningar. I behörighetsdialogen anger du behörigheterna:
Läs: Användaren kan visa funktionen.
Skriv: Användaren kan redigera funktionen.
Skapa en ny behörighetsgrupp
För att lägga till en ny behörighetsgrupp kan du antingen skapa en ny grupp eller kopiera en befintlig grupp.
För att skapa en ny behörighetsgrupp, välj knappen + Ny grupp.
För att kopiera en befintlig behörighetsgrupp, välj knappen med tre punkter i slutet av gruppraden och välj Duplicera.
Ge behörighetsgruppen ett namn och välj Spara. Den nya gruppen läggs till i grupplistan.
Välj knappen med tre punkter i slutet av gruppraden, välj Behörighetsinställningar och ange behörigheterna i behörighetsdialogen.
Välj Spara.
Ändra en användares behörighetsgrupp lokalt (enhetsnivå)
Om det är aktiverat kan användare med rätt behörighet ändra en användares behörighetsgrupp för sin egen enhet från Schemaläggning > Personal > Enhetens personal.
Detta möjliggör rolländringar, t.ex. att täcka för en frånvarande kollega eller justera ansvarsområden. I organisationer där användarkonton och standardbehörigheter hanteras centralt kan lokala administratörer ge ytterligare behörigheter utan att ändra användarens standard- eller globala behörighetsgrupp.
Endast centralt godkända behörighetsgrupper är tillgängliga för val. Tillgänglighet kan konfigureras separat för permanenta och vikarierande användare. För information om hur du identifierar och tilldelar vikarier, se Vikariehantering.
Panelen för enhetens personal visar användare som har åtkomst till den valda enheten. Virtuella användare, Administratörer och användare som tillhör behörighetsgrupper som är dolda från panelen visas inte.
Ändra en behörighetsgrupp från panelen Enhetens personal
Gå till Schemaläggning > Personal > Enhetens personal.
Klicka på åtgärds-knappen (tre punkter) bredvid den användare vars behörighetsgrupp du vill ändra och välj Ändra behörighetsgrupp.
Välj en ny behörighetsgrupp i rullgardinslistan Behörighetsgrupp. De tillgängliga alternativen styrs centralt. Se Ange vilka behörighetsgrupper som kan tilldelas lokalt för mer information.
Välj Spara ändringar.
Ändringen gäller endast för den aktuella enheten och påverkar inte andra enhetsbehörigheter eller användarens standardbehörighetsgrupp.
Krav för lokala behörighetsändringar
För att en enhetsansvarig ska kunna ändra en användares behörighetsgrupp lokalt måste användaren vara korrekt konfigurerad.
Gå till Inställningar > Användare.
Hitta användaren och klicka på pennknappen i slutet av raden för att öppna dialogen Redigera användare.
Under Aktiva enheter, se till att:
Den relevanta enheten är vald, eller
Alla är valt.
Under Behörigheter för enhetsspecifika platser, se till att en behörighetsgrupp är vald för enheten.
Välj Spara.
Standardbehörighetsgruppen kan inte ändras av en enhetsansvarig. Om en användare arbetar på flera enheter kan en lokal administratör endast ändra behörighetsgrupp för sin egen enhet.
Bevilja åtkomst till panelen Enhetens personal
För att komma åt panelen Enhetens personal och hantera lokala behörighetsändringar måste rätt behörighet vara aktiverad i användarens behörighetsgrupp.
Välj enhetens namn i det övre vänstra hörnet och gå sedan till Inställningar > Användare > Behörighetsgrupper.
Klicka på knappen med tre punkter bredvid den relevanta behörighetsgruppen.
Välj Behörighetsinställningar.
Hitta behörigheten Hantera behörighetsgrupper lokalt.
Ange behörighetsnivån:
Läs – Användare kan visa panelen Enhetens personal och se personal listan.
Skriv – Användare kan visa panelen Enhetens personal och ändra behörighetsgrupper lokalt. Tilldela Skriv-åtkomst endast till användare som har behörighet att ändra behörighetsgrupper.
Välj Spara.
Ange vilka behörighetsgrupper som kan tilldelas lokalt
Endast behörighetsgrupper som konfigurerats som lokalt tillgängliga kan tilldelas av enhetsansvariga.
Så här konfigurerar du detta:
Välj enhetens namn i det övre vänstra hörnet och gå sedan till Inställningar > Användare > Behörighetsgrupper.
Hitta en behörighetsgrupp och klicka på knappen med tre punkter i slutet av raden.
Välj Redigera i rullgardinslistan. Dialogen Redigera behörighetsgrupp öppnas.
I dialogen, under Lokala inställningar för sidan Personal & vikarier, välj:
Tillgänglig på enhetsnivå för vikarierande användare för att tillåta tilldelning till vikarier (om tillämpligt).
Tillgänglig på enhetsnivå för permanenta användare för att tillåta att enhetsansvariga tilldelar gruppen till permanent personal.
(Valfritt) Välj Dölj alla användare från sidan Personal & vikarier för att förhindra att användare i den här behörighetsgruppen visas i listan Personal & vikarier.
Välj Spara.
Endast behörighetsgrupper som markerats som lokalt tillgängliga visas i rullgardinslistan Ändra behörighetsgrupp i panelen Personal & vikarier.
SQP-status och påfyllningsbehörigheter (UK)
Detta avsnitt gäller endast UK-kliniker och styrs av en funktionsflagga.
När SQP-funktionen är aktiverad kräver skapande av en påfyllning av ett läkemedel två villkor för icke-veterinäranvändare: användaren måste ha behörigheten för att skapa påfyllning och användaren måste vara markerad som SQP (Suitably Qualified Person) i sin användarprofil.
Behörighetskontrollen tillämpas först. Om en användare inte har påfyllningsbehörighet får SQP-status ingen verkan.
Den här tvåstegsvalideringen innebär att det inte räcker att bara tilldela behörigheten för påfyllning för icke-veterinäranvändare efter den 10 juni 2026. Du måste även markera de relevanta användarna som SQP i deras användarprofil. Se Använda påfyllning av läkemedel, foder och lager för hela logiken för påfyllning och en lista över förberedelsesteget.
Förbered för SQP-ändringen (UK)
Slutför följande steg före den 10 juni 2026:
Gå igenom din artikellista och klassificera alla läkemedel. Prioritera de klassificeringar som SQP-användare får fylla på: POM-VPS, NFA-VPS, AVM-GSL och OTC.
På varje relevant icke-veterinäranvändares profil aktiverar du fältet för SQP (Suitably Qualified Persons UK). Se Skapa och hantera användarkonton.
Säkerställ att de relevanta användarna har Skapa förnyelser utanför konsultation (Skriv) behörighet i sin behörighetsgrupp. Ändra befintliga behörighetsgrupper eller skapa nya vid behov. Se Skapa en ny behörighetsgrupp.
