Den här artikeln förklarar hur du redigerar, arkiverar och tar bort kunddokument i Provet. Den klargör också skillnaden mellan att arkivera och att ta bort kunddata samt beskriver hur du återställer (unarchive) en kund. Du kan behöva specifika behörigheter för att utföra dessa åtgärder.
Redigera kunduppgifter
På kundsidan väljer du knappen Redigera bredvid avsnitttsrubriken Kunduppgifter. Du kan även redigera många av fälten direkt genom att välja fältet för att aktivera redigeringsläge. För mer information om kunduppgifter, se Skapa en ny kund.
Översikt: Arkivera jämfört med att ta bort kunder
Arkivera en kund gör att deras dokument blir inaktivt, men all tillhörande data, inklusive patientinformation, kan fortfarande återställas. Detta är standardmetoden för att hantera kunder som du inte längre arbetar aktivt med, särskilt när juridiska skyldigheter kräver att du behåller deras data under en angiven period.
Ta bort en kund tar permanent bort deras dokument och all tillhörande data från systemet, vilket gör informationen oåterkallelig. Utför bara den här åtgärden om du är säker på att kundens information inte behövs för framtida referens eller juridisk efterlevnad.
Arkivera en kund
Följ dessa steg för att arkivera en kund:
Navigera till kundsidan.
Välj knappen Redigera bredvid avsnittsrubriken Kunduppgifter.
Välj kryssrutan Arkiverad i det nedre högra hörnet.
Välj Spara i det nedre vänstra hörnet.
Alla patienter som är kopplade till kunden arkiveras tillsammans med kunden.
Återställ en kund
För att återställa en arkiverad kund:
Gå till Kunder & Patienter.
Sök efter kunden med sökfältet eller utökad sökning. Resultaten visas under filter.
Välj filterknappen Arkivera på höger sida, under sökfältet/alternativen för utökad sökning.
Välj kundens namn för att öppna kundsidan.
Välj knappen Redigera bredvid avsnittsrubriken Kunduppgifter.
Rensa kryssrutan Arkiverad.
Välj Spara.
Om kunden hade patient(er) som arkiverades tillsammans med kunden behöver du även återställa dem:
Gå till patientavsnittet på kundsidan.
Välj filterknappen Arkiverad för att hitta de arkiverade patienterna.
Välj pennknappen för patienten.
Rensa kryssrutan Arkiverad.
Välj Spara.
Ta bort en kund
Beroende på organisationens inställningar kan du bara kunna ta bort en kund när du redigerar kunden på kundens hemklinik, under enhetens plats. Du behöver också ha tillräckliga användarbehörigheter (Ta bort kund > Skriv) för att utföra åtgärden. Innan du fortsätter med borttagningen ska du säkerställa att det inte finns några juridiska skyldigheter enligt dina lokala lagar som kräver att kundens information behålls.
Obs! När du tar bort en kund raderas all kundens data permanent, inklusive data för eventuella kopplade patienter. Om du behöver behålla patientdata ska du arkivera patienterna eller överföra dem till en annan kund i förväg.
Så här tar du bort en kund:
På kundsidan väljer du knappen Redigera bredvid avsnittsrubriken Kunduppgifter.
Välj Ta bort kund i sidans nedre vänstra hörn.
På sidan Ta bort kund markerar du kryssrutan Bekräfta radering och väljer sedan Radera.
Observera att en Lagringsperiod för konsultationsdata och/eller en Fakturalagringsperiod kan ha ställts in i organisationens inställningar för att förhindra oavsiktlig dataförlust. I så fall kan du inte ta bort kunden förrän lagringsperioden har passerat för kundens data.
