Du kan se og administrere brugernes tilladelsesgrupper under Indstillinger > Brugere > Brugerstyringsgrupper. Åbn Indstillinger ved at vælge afdelingsnavnet øverst til venstre.
Indstillingerne for brugernes tilladelsesgrupper styrer sikkerheden samt brugernes adgang og tilladelsesniveauer for funktionerne i Provet. Adgang kan gives, begrænses eller nægtes. Du kan for eksempel give brugere adgang til bestemte informationsfaner eller felter i vareindstillingerne. Det kan give dem adgang til at læse og/eller skrive i beskrivelsesfelter for en vare, mens de nægtes adgang til prisoplysninger. På samme måde kan du give brugere adgang til bestemte finansrapporter i stedet for alle rapporter.
Hvis der bruges flere afdelinger, kan du tildele forskellige tilladelser til brugere på de enkelte afdelinger. Se, hvordan du tildeler tilladelsesgrupper til brugere.
Se og rediger eksisterende tilladelsesgrupper
Der er fire standardtilladelsesgrupper i Provet:
Administrator: Har adgang til alle funktioner og fulde rettigheder til at redigere.
Leder: Har samme adgang som administratoren, men kan ikke administrere andre brugerkonti.
Rapporter: Har adgang til alt undtagen Indstillinger.
Brugere: Har adgang til alt undtagen Indstillinger og Rapporter.
Du kan bruge disse brugergrupper med standardtilladelserne eller tilpasse tilladelserne efter behov. Bemærk, at tilladelsesgruppen 'Administrator' ikke kan redigeres, da denne brugergruppe skal have adgang til alle funktioner og indstillinger.
Hvis du vil redigere tilladelserne for en tilladelsesgruppe, skal du vælge knappen med de tre prikker på rækken for gruppen og derefter vælge Indstillinger for tilladelser. Angiv tilladelserne i tilladelsesdialogboksen:
Læs: Brugeren kan se funktionen.
Skriv: Brugeren kan redigere funktionen.
Opret en ny tilladelsesgruppe
Hvis du vil tilføje en ny tilladelsesgruppe, kan du enten oprette en ny gruppe eller kopiere en eksisterende gruppe.
Hvis du vil oprette en ny tilladelsesgruppe, skal du vælge knappen + Ny Gruppe.
Hvis du vil kopiere en eksisterende tilladelsesgruppe, skal du vælge knappen med de tre prikker for enden af rækken for gruppen og derefter vælge Kopier.
Giv tilladelsesgruppen et navn, og vælg Gem. Den nye gruppe føjes til gruppelisten.
Vælg knappen med de tre prikker for enden af rækken for gruppen, vælg Indstillinger for tilladelser, og angiv tilladelserne i tilladelsesdialogboksen.
Vælg Gem.
Skift en brugers tilladelsesgruppe lokalt (afdelingsniveau)
Hvis funktionen er aktiveret, kan brugere med de nødvendige tilladelser ændre en brugers tilladelsesgruppe for deres egen afdeling under Planlægning > Personale > Klinikpersonale.
Det gør det muligt at ændre roller, for eksempel når en medarbejder dækker for en fraværende kollega, eller når ansvarsområder skal justeres. I organisationer, hvor brugerkonti og standardtilladelser administreres centralt, kan lokale ledere tildele yderligere tilladelser uden at ændre brugerens standardgruppe eller globale tilladelsesgruppe.
Kun centralt godkendte tilladelsesgrupper kan vælges. Tilgængeligheden kan konfigureres separat for fastansatte og vikarer. Du kan læse om, hvordan du identificerer og tildeler vikarer, under Vikarstyring.
Klinikkens personaleoverblik viser brugere, der har adgang til den valgte afdeling. Virtuelle brugere, administratorer og brugere, der tilhører tilladelsesgrupper, som er skjult fra overblikket, vises ikke.
Skift en tilladelsesgruppe fra klinikkens personaleoverblik
Gå til Planlægning > Personale > Klinikpersonale.
Vælg handlingsknappen (tre prikker) ud for den bruger, hvis tilladelsesgruppe du vil ændre, og vælg Ændre tillad gruppe.
Vælg en ny tilladelsesgruppe på rullelisten Tillad Gruppe. De tilgængelige muligheder styres centralt. Se Angiv, hvilke tilladelsesgrupper der kan tildeles lokalt for at få flere oplysninger.
Vælg Gem ændringer.
Ændringen gælder kun for den aktuelle afdeling og påvirker ikke tilladelserne på andre afdelinger eller brugerens standardtilladelsesgruppe.
Krav til lokale ændringer af tilladelser
Hvis en klinikleder skal kunne ændre en brugers tilladelsesgruppe lokalt, skal brugeren være konfigureret korrekt.
Gå til Indstillinger > Brugere.
Find brugeren, og vælg penneknappen for enden af rækken for at åbne dialogboksen Rediger bruger.
Under Afdelinger markeret som Aktiv skal du sikre dig, at:
den relevante afdeling er valgt, eller
Alle er valgt.
Under Tilladelser specifikke for Afdeling skal du sikre dig, at der er valgt en tilladelsesgruppe for afdelingen.
Vælg Gem.
En klinikleder kan ikke ændre standardtilladelsesgruppen. Hvis en bruger arbejder på flere afdelinger, kan en lokal leder kun ændre tilladelsesgruppen for sin egen afdeling.
Giv adgang til klinikkens personaleoverblik
For at få adgang til klinikkens personaleoverblik og administrere lokale ændringer af tilladelser skal den relevante tilladelse være aktiveret i brugerens tilladelsesgruppe.
Vælg afdelingsnavnet øverst til venstre, og gå derefter til Indstillinger > Brugere > Brugerstyringsgrupper.
Vælg knappen med de tre prikker ud for den relevante tilladelsesgruppe.
Vælg Indstillinger for tilladelser.
Find tilladelsen Administrer tilladelsesgrupper lokalt.
Angiv tilladelsesniveauet:
Læs – Brugere kan se klinikkens personaleoverblik og se personalelisten.
Skriv – Brugere kan se klinikkens personaleoverblik og ændre tilladelsesgrupper lokalt. Giv kun brugere, der har tilladelse til at ændre tilladelsesgrupper, adgang på niveauet Skriv.
Vælg Gem.
Angiv, hvilke tilladelsesgrupper der kan tildeles lokalt
Klinikledere kan kun tildele tilladelsesgrupper, der er konfigureret som lokalt tilgængelige.
Sådan konfigurerer du dette:
Vælg afdelingsnavnet øverst til venstre, og gå derefter til Indstillinger > Brugere > Brugerstyringsgrupper.
Find en tilladelsesgruppe, og vælg knappen med de tre prikker for enden af rækken.
Vælg Rediger på rullelisten. Dialogboksen Rediger Tilladelsesgruppe åbnes.
Vælg i dialogboksen følgende under Lokale indstillinger for klinikpersonale og vikardashboards:
Lokalt tilgængelig for vikarbrugere for at tillade tildeling til vikarer (hvis relevant).
Lokalt tilgængelig for permanente brugere for at give klinikledere mulighed for at tildele denne gruppe til fastansatte.
(Valgfrit) Vælg Skjul alle brugere fra klinikkens personaleoverblik for at forhindre, at brugere i denne tilladelsesgruppe vises på listen Klinikpersonale.
Vælg Gem.
Kun tilladelsesgrupper, der er markeret som lokalt tilgængelige, vises på rullelisten Ændre tillad gruppe i klinikkens personaleoverblik.
SQP-status og tilladelser til genudlevering (Storbritannien)
Dette afsnit gælder kun klinikker i Storbritannien og styres af et funktionsflag.
Når SQP-funktionen er aktiveret, skal to betingelser være opfyldt, før brugere, der ikke er dyrlæger, kan oprette en genudlevering af medicin: Brugeren skal have tilladelse til at oprette genudleveringer, og brugeren skal være markeret som SQP (Suitably Qualified Person) på sin brugerprofil.
Tilladelsen kontrolleres først. Hvis en bruger ikke har tilladelse til genudlevering, har SQP-status ingen effekt.
Denne validering i to trin betyder, at det efter den 10. juni 2026 ikke er tilstrækkeligt kun at tildele tilladelse til genudlevering til brugere, der ikke er dyrlæger. Du skal også markere de relevante brugere som SQP på deres brugerprofil. Se Brug genudleveringer af medicin, foder og produkter for at få en fuldstændig beskrivelse af reglerne for genudlevering og en liste over forberedelsestrin.
Forbered dig på SQP-ændringen (Storbritannien)
Gennemfør følgende trin inden den 10. juni 2026:
Gennemgå varelisten, og klassificer al medicin. Prioritér de klassifikationer, som SQP-brugere må genudlevere: POM-VPS, NFA-VPS, AVM-GSL og OTC.
Aktivér feltet SQPs (Suitably Qualified Persons UK) på profilen for hver relevant bruger, der ikke er dyrlæge. Se Opret og administrer brugerkonti.
Sørg for, at de relevante brugere har tilladelsen Opret genudlevering udenfor konsultation (skriv) i deres tilladelsesgruppe. Tilpas eksisterende tilladelsesgrupper, eller opret nye efter behov. Se Opret en ny tilladelsesgruppe.
